fbpx

1. Condiție preliminară

În vederea acordării acestui beneficiu altor categorii de profesioniști, condiția preliminară pentru a fi eligibil este aceea ca activitatea prestată să sufere o întrerupere temporară.

2. Cine sunt beneficiarii?
a) Persoanele fizice autorizate (PFA);
b) Întreprinderile individuale (ÎI);
c) Întreprinderile familiale (ÎF);
d) Persoanele care obțin venituri din drepturi de autor și drepturi conexe;
e) Persoanele care obțin venituri din exercitarea profesiilor liberale;
f) Persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă cu societățile cooperative conform Legii nr. 1/2005;
g) Sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți, cercetători, ale căror contracte de activitate sportivă au fost suspendate în mod temporar din inițiativa structurii sportive ca urmare a efectelor produse de coronavirus.

3. Ce documente sunt necesare?

Pentru a beneficia de indemnizația de șomaj tehnic, beneficiarii prevăzuți la punctul 2, este necesar să trimită către agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială, următoarele documente:
– Cerere pentru obținerea indemnizației de șomaj tehnic;
– O copie a actului de identitate;
– Copie de pe extrasul de cont bancar în care urmează sa fie efectuată plata;
– Declarația pe propria răspundere din care să reiasă faptul că activitatea prestată a suferit o întrerupere temporară ca urmare a efectelor produse de coronavirus;
– O copie de pe un contract de drepturi de autor şi drepturi conexe din ultimele 3 luni, anterior declanşării stării de urgenţă (pentru persoanele care obțin venituri din drepturile de autor și drepturi conexe);

În cazul beneficiarilor prevăzuți la punctul 2, litera g), este necesar ca structurile sportive, cu care au încheiate contracte de activitate sportivă, să depună suplimentar și următoarele documente:
– O cerere pentru acordarea indemnizației de șomaj tehnic semnată și datată de reprezentantul legal al structurii sportive;
– Declarația pe propria răspundere din care să reiasă faptul că activitatea desfășurată a suferit o întrerupere temporară ca urmare a efectelor produse de coronavirus;
– Lista cu participanții la activitatea sportivă cărora le-a fost suspendată activitatea.

4. Cum și unde se depun documentele?

Documentele vor fi depuse prin intermediul poștei electronice la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială aferente sediului sau domiciliului beneficiarului;
Pentru București, au fost puse la dispoziția beneficiarilor următoarele date de contact, precum și adresele electronice la care urmează să fie trimise documentele:
-APIS SECTOR 1 – tel: 0769 027 739, e-mail: plati.covid.s1b@mmanpis.ro
-APIS SECTOR 2 – tel: 0769 027 739, e-mail: plati.covid.s2b@mmanpis.ro
-APIS SECTOR 3 – tel: 0769 027 739, e-mail: plati.covid.s3b@mmanpis.ro
-APIS SECTOR 4 – tel: 0769 027 739, e-mail: plati.covid.s4b@mmanpis.ro
-APIS SECTOR 5 – tel: 0769 027 739, e-mail: plati.covid.s5b@mmanpis.ro
-APIS SECTOR 6 – tel: 0769 027 739, e-mail: plati.covid.s6b@mmanpis.ro
Pentru județul Ilfov, a fost pus la dispoziția beneficiarilor următorul număr de contact, precum și adresa electronică la care urmează să fie trimise documentele:
-AJPIS Ilfov – tel: 0742359985, e-mail: plati.covid.if@mmanpis.ro

5. Termenul de depunere al documentelor?

Pentru a obține indemnizația pentru șomajul tehnic pe luna anterioară este nevoie să transmiteți cererea și documentele către agențiile teritoriale până la data de 10 a lunii curente;

6. Care este cuantumul indemnizației ?

  • Pentru beneficiarii prevăzuți la punctul 2, literele a)-f), aceștia vor primi o indemnizație lunară în cuantum de 4.071,75 lei, reprezentând 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020;
  • Pentru beneficiarii prevăzuți la punctul 2, litera g), aceștia vor primi o indemnizație de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 4.071,75 lei, conform O.U.G. nr. 32/2020 aceasta neputând depăși 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020. Pentru sumele care depășesc 4.071,75 lei, acestea vor fi negociate de către părți și vor fi suportate de către structura sportivă.

7. Când se va face plata indemnizației?

Plata indemnizației se va face în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii documentelor.

8. Impozitarea indemnizației încasate

Conform O.U.G. nr. 32/2020, indemnizaţia astfel obținută este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Linkuri utile:

Model de cerere și declarație pe propria răspundere pentru persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și familiale (IF), profesii liberale (PF):
http://bucuresti.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/04/Cerere_declaratie_gen_nume-prenume-2.pdf

Model de cerere și declarație pe propria răspundere pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe:
http://bucuresti.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/04/Cerere_Cultura_nume-prenume.pdf

Model de cerere și declarație pe propria răspundere pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației:
http://bucuresti.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/04/Cerere_declaratie_gen_nume-prenume-2.pdf

Model de cerere, declarație pe propria răspundere, precum și lista cu persoanele care își desfășoară activitatea în baza contractelor de activitate sportivă:
http://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/03/Cerere-structura-sportiva.doc
http://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/03/declaratie-structura-sportiva.doc
http://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/03/lista-structura-sportiva.doc

Pentru detalii, informații, drafturi documente și/sau consultanță, puteți transmite o solicitare la office@psbh.ro

Articol realizat de colegul nostru avocat Fredy Voiculescu

Meniu