fbpx

Dreptul penal al afacerilor este domeniul de practică ce probabil ridică cele mai mari provocări în activitatea PSBH, reprezentând totodată domeniul ce oferă cele mai mari satisfacții.

Afinitatea pentru acest domeniu de drept s-a născut în mod natural în cadrul echipei, având în vedere specializarea în domeniile de drept fiscal și drept comercial, venind în întâmpinarea clienților, atât în fazele inițiale ale oricărui proiect, în scopul prevenției, cât și ulterior, în cadrul unor cercetări penale sau litigii începute.

Astfel, echipa PSBH este specializată în derularea cercetărilor și litigiilor penale având ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute de Legea nr. 241/2005, spălarea banilor prevăzută de Legea nr. 656/2002 și Legea nr. 129/2019, infracțiuni specifice dreptului societar prevăzute de Legea nr. 31/1990,  infracțiuni specifice procedurilor de insolvență prevăzute de Legea nr. 85/2006 și de Legea nr. 85/2014, infracțiuni de corupție prevăzute în Codul Penal și în Legea nr. 78/2000, infracțiuni specifice domeniului achizițiilor publice, etc.

Așadar, PSBH, în domeniul dreptului penal al afacerilor oferă, printre altele:

 • Consultanță în activitatea de zi cu zi a clienților, în vederea luării celor mai bune decizii și cu scopul prevenției;
 • Asistență și reprezentare juridică în cadrul cercetării și urmăririi penale începute împotriva clienților, persoane fizice sau juridice, precum și cu ocazia desfășurării actelor de urmărire penală specifice (percheziții, audieri, confruntări, etc.);
 • Asistență și reprezentare juridică în cadrul cercetării și urmăririi penale începute la inițiativa clienților, persoane fizice sau juridice, unde aceștia sunt persoane vătămate sau părți civile;
 • Asistență și reprezentare juridică în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu ocazia luării de masuri preventive precum și soluționarea unor cereri aflate în competența acestuia;
 • Asistență și reprezentare juridică în fața judecătorului de cameră preliminară cu ocazia verificării actului de sesizare al instanței precum și soluționarea unor cereri aflate în competența acestuia;
 • Asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată învestite cu soluționarea unor acuzații aduse clienților, sau reprezentarea persoanelor vătămate și părților civile în vederea recuperării prejudiciilor suferite;
 • Asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată, în cauze având ca obiect executarea pedepsei, modalitatea de executare și incidente apărute pe parcursul executării pedepsei.

Cazuri de referinţă

 • PSBH a reprezentat cu succes în faza procesuală de apel, o persoană fizică acuzată de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, apelul formulat fiind admis, hotărârea instanței de fond și condamnarea de 9 ani dată de aceasta instanță, fiind casate în integralitate, cauza fiind retrimisă instanței de fond pentru rejudecare.
 • PSBH a reprezentat cu succes în cadrul cercetărilor penale realizate împotriva unui client, societate multinațională din domeniul energiei, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, cauza fiind clasată ca urmare a constatării situației conform căreia fapta nu exista.
 • PSBH a reprezentat cu succes în cadrul cercetărilor realizate împotriva unui client, societate multinațională din domeniul energiei, pentru modalitatea de realizare a unor importuri în România, cauza fiind clasată ca urmare a constatării situației conform căreia fapta nu se înscrie în sfera ilicită.
 • PSBH a reprezentat cu succes o persoană fizică, acuzată de infracțiuni de corupție, respectiv luare de mită, abuz în serviciu, fals în înscrisuri și uz de fals, atât în faza procesuală de fond cât și apel, în urmă demersurilor efectuate fiind pronunțată o soluție de achitare.
 • PSBH a reprezentat cu succes o persoană juridică asupra căreia au fost instituite de către organele de urmărire penală, măsuri asiguratorii în valoare de aproximativ 30 milioane Euro, într-un dosar având ca obiect cercetarea unor infracțiuni de corupție, în urmă demersurilor efectuate fiind pronunțată o soluție de desființare totală a măsurilor asigurătorii.
 • PSBH a reprezentat cu succes, în faza procesuală de apel, două persoane fizice, condamnate de către instanța de fond la pedepse cu închisoarea cu executare, pentru săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune și fals, în urma demersurilor efectuate fiind pronunțată o soluție de achitare.
 • PSBH a acordat consultanță și a asistat o persoană juridică în demersurile de recuperare a prejudiciului produs de către proprii angajați ca urmare a săvârșirii unor fapte de delapidare împotriva clientului nostru. Ca urmare a demersurilor realizate a fost posibilă recuperarea integrală a prejudiciului.

Andrei Nicolau
Senior Partner

Meniu